Joslin Street, Kotara

Page hero image

Project Scope

This project aims to resolve streetscape, access and traffic issues and inform infrastructure renewal in the Joslin Street Kotara Local Centre. It is part of a strategy to improve local centres throughout the Newcastle Local Government Area.  
 

Background

The local centre of Joslin Street, Kotara has been prioritised for improvements to address existing safety issues by constructing a new pedestrian refuge, realigning intersections and improving sight lines.  

City of Newcastle ran a survey in December 2017 to gain feedback from the community about issues related to the public domain and priorities for improvements. You told us your top three priorities for Joslin Street Kotara were:

  1. Pedestrian safety, access and connectivity.
  2. Traffic safety.
  3. Aesthetics
We listened to community feedback and developed the draft Joslin Street Kotara Local Centre Public Domain and Traffic Plan which was publicly exhibited in May 2019.  Amendments were made to take into account community submissions regarding trees and parking.
 

The elected Council approved the Joslin Street Kotara Local Centre Public Domain and Traffic Plan (PDF 360kB) on 22 October 2019.  The focus of the PDP is to improve safety and connectivity for all by integrating the movements of pedestrians, cyclists, buses and cars.

As part of the renewal we are extending and upgrading the green triangle public open space on the corner of Joslin Street and Rae Crescent through the removal of the existing slip road.  We consulted with the local community throughout April 2020 and sought comment on two options for the space. We received over 180 survey responses with over 60% in support of our “Playful sandstone stack” option, which included stepping logs through mass planting for children to play on, moveable daybeds, and stacked sandstone blocks which will serve as sitting areas and a play element. The space will also include a long picnic table and bench seating for gatherings, an interactive artwork sculpture and a bubbler with a dog drinking bowl.

Feedback from this consultation was incorporated into the detailed design, which was completed in May 2020.

Please refer to the process flow chart (PDF) for a timeline on this process and where we are now.

View the final design (PDF).

The planned revitalisation of this Local Centre will:

  • improve pedestrian safety and comfort
  • improve driver visibility and ease of movement
  • upgrade the look and feel of the public spaces, including paving and landscaping
  • make improvements to infrastructure including drainage
  • redevelop and expand the nearby open public space by removing a vehicle slip lane, so that it creates an attractive destination to support the shopping precinct and provide a more desirable community space
  • improve the natural environment and support ecological diversity by providing more trees and groundcover planting.

Project Update

Construction commenced in July 2020, and is estimated to take 12 months.